Figyelj Ránk!
Figyelj Ránk!
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2011.08.03. 21:37
2011.07.23. 14:38
Friss hozzászólások
 

 

 

 

Egyszülős konferencai:
Major Éva felszólalása

videó

RTL Klub : Házon kívül című műsorában Major Évával készült riportfilm az egyszülős családok nehézségeiről

kisfilm

 

 

 

 

 

Létminimum 2007
KSH ada
t
:

 

Beszéljük meg!
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Ennyien jártak itt...
Indulás: 2007-05-12
 

látogató olvassa a lapot.

 

Frissítve:

2012. júl. 31.

 

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Kérem válaszoljon!
Ön részt venne figyelemfelkeltő megmozdulásokon gyermeke érdekében?

Igen
Nem
Nem tudom
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Honnan értesültél egyesületünk tevékenységéről?

internet
RTLKlub
ismerős ajánlotta
újságcikk
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

Bannereink

(ha egyetértesz céljainkkal, kirakhatod oldaladra)

 

3 Híreink
3 Híreink : Figyelem: a házimunka is elszámolható

Figyelem: a házimunka is elszámolható

  2009.04.06. 22:00

Az élettársi kapcsolat egyre népszerűbb a házassággal szemben, és ebben annak is szerepe van, hogy első ránézésre papírok nélkül jóval egyszerűbbnek tűnik a szétválás is. Valójában azonban kevesebb szabály védi ilyenkor az anyagilag kiszolgáltatottabb helyzetben lévő felet - épp ezért jó tudni, hogy az osztozkodás során a háztartásban végzett munka, illetve a gyereknevelés is elszámolható


Évtizedek óta töretlen az a tendencia, miszerint a házasságkötések háttérbe szorulnak az élettársi kapcsolatokkal szemben. Az együttélést, élettársi kapcsolatot pártolók álláspontja szerint ez azért is jó megoldás, mert később, ha mégis úgy alakulnak a dolgok, és a pár útjai elválnak, csak össze kell pakolni, költözni, és máris le van zárva az ügy: általában nem kell sem ügyvédhez, sem bíróságra járkálni. Egy hosszabb ideig tartó együttélés után viszont mégis előfordulhat, hogy a pulpitus előtt kötnek ki a felek. Ekkor döbbennek rá, hogy az osztozkodás akár még nehezebb is lehet.]Az osztozkodás nem felezést jelent

A közös háztartásban élő párokat számos társadalombiztosítási juttatás, illetve vagyoni jogosultság illetheti meg, ám helyzetük korántsem annyira szabályozott, mint a házasságban élők esetén. A jogalkotás éppen ezért célul tűzte ki "a gyengébb fél", azaz a kisebb keresettel rendelkező, háztartásban dolgozó, gyermeket nevelő élettárs fokozottabb védelmét, aki a kapcsolat felbomlásakor könnyen kiszolgáltatottá válhat.

Azt szinte mindenki tudja, hogy a házasság alatt szerzett vagyon (néhány kivétellel) fele-fele arányban oszlik meg a házastársak között. Ilyenkor teljesen mindegy, hogy akár a férj, akár a feleség mennyit keresett, illetve, hogy egyáltalán dolgozott-e vagy sem. Ezzel szemben az élettársaknál az együttélés alatt összeszedett vagyon a szerzésben való közreműködés arányában képez csak közös tulajdont. Magyarul, ha évekig éldegélünk egy jól szituált férfi oldalán úgy, hogy közben szinte csak kedvtelésből dolgozgatunk valahol, ne csodálkozzunk, ha az osztozkodásnál is alig kerül egy-két dolog a dobozainkba. Ha volt ugyan közreműködés, de annak az aránya, azaz, hogy ki, pontosan mennyit tett le a közös asztalra, nem állapítható meg, akkor itt is a fele-fele elv érvényesül.A házassági szabályoktól eltérően az egyik fél különvagyonának (azaz, amit ő vitt be a kapcsolatba, netán örökölt vagy ajándékba kapott) a haszna nem tekinthető közösnek. Például, ha a párunk két lakással "érkezik" a kapcsolatba, amelyből az egyiket bérbe adja, akkor a befolyt bérleti díj egyedül az ő pénze, így az ebből vásárolt autó is kizárólag az ő tulajdona lesz.  

Fontos tudnivaló, hogy amennyiben mégis a bíróság előtt kötnének ki az élettársak az osztozkodás miatt, akkor a szerzési arányt a teljes együttélés idejére és a teljes vagyoni kört tekintve egységesen fogják megállapítani, mondjuk egynegyed-háromnegyed vagy kétötöd-háromötöd arányban. Magyarul a bíróság külön-külön nem vizsgálja, hogy az adott vagyontárgyat (pl. lakás, berendezési tárgy, autó, nyaraló) kinek a pénzéből vásárolták.

A család ellátását is számításba kell venni

A jogilag gyengébb fél, általában (de nem kizárólagosan) tehát a nők védelmét szolgálja az a törvényi előírás, amely a háztartásban végzett munkát is a közös szerzésben való közreműködésnek tekinti. A háztartási munka tehát, annak ellenére, hogy nem kapunk pénzt érte, az élettársak közötti osztozkodás során összegszerűsíthető és elszámolható. Mivel az élettársi együttélés a házasság alternatívája, az élettársi kapcsolatokban sokszor gyermekeket is vállalnak. Ilyenkor többnyire az anyuka az, aki hosszabb-rövidebb ideig otthon marad a gyerekekkel, amíg az apa tartja el az egész családot, tekintve, hogy a gyed és a gyes összege a létfenntartási költségek töredékét sem fedezi. Házasság esetén nincs is gond az ilyen esetekben, mivel minden közös, függetlenül attól, hogy ki, mennyit keres. Az élettársaknál viszont a fő szabály szerint a közreműködés, azaz a megszerzett jövedelem aránya határozza meg a részesedés mértékét. Méltánytalan lenne tehát, ha az anya, mivel ő évekig alig, vagy egyáltalán nem keresett, nem is részesedne az együttélés alatt szerzett dolgokból.   A közreműködés arányának a meghatározásánál ezért nemcsak az elért jövedelmeket kell feltárni és egybevetni, hanem értékelni kell az egyéb tevékenységeket, így a háztartásban végzett munkát, a közös gyermekek gondozását, nevelését is. Persze ugyanez a helyzet akkor is, ha a kapcsolatból nem született gyerek. A háztartási munka, azaz a takarítás, mosás, vasalás, bevásárlás, főzés stb., a közös vagyon megszerzése kapcsán hozzájárulásként ilyenkor is elszámolható.

Élettársi nyilvántartás - könnyebb lesz a bizonyítás

A parlament előtt lévő tervezet szerinti, az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásának nevezett regiszter jövőbeli létrehozásával azt biztosítaná az állam, hogy a közjegyző előtt nyilatkozni lehessen a kapcsolat fennállásáról, illetve annak a megszűnéséről. Az előbbi bejelentést csak közösen lehet majd megtenni, az utóbbit ellenben akár egyénileg is. A nyilatkozatokat egy számítógépes adatbázisba jegyzik be. Akik a nyilvántartásban élettársakként szerepelnek, azokról - amíg mindkettőjük él vagy bármelyikük utóbb házasságot köt - vélelmezni kell, hogy egymással valóban ilyen kapcsolatban is állnak.

www.noilapozo.hu/20090402/a_hazimunka_is_elszamolhato_az_elettarsi_viszony_felszamolasakor

 

Karácsonyra szép AJÁNDÉK egy Személyre szóló asztrológiai elemzés! Kinyomtatva és bekötve örök emlék marad!    *****    ***MUNKALEHETÕSÉG!*** Új cég, új lehetõség, ingyenes regisztráció! Ugye tudod, mit jelent elsõk között lenni...?!    *****    A legfrissebb videojátékokról olvashatsz híreket! Elemezzük a Call of Duty sorozat legújabb részét World War II    *****    A RENDKÍVÜLI horoszkóp akciók Karácsonyig tartanak,most rendelj saját illetve szeretteid részére elemzéseket. Kattints    *****    Blog, Videojátékok, Szórakozás, Technika! Call of Duty: WWII és sok más!    *****    Légy te is egy Új Márka Elsõ tagjai között ahol Azonnali 28%haszonhoz juthatsz!Részletek:huncalifeandme@gmail.com    *****    Nyerj akár 1 millió forint értékû bitcoint. A játék ingyenes.    *****    Tudtátok, hogy a Csiga-biga gyerekdalban eredetileg szó sincs tûzrõl?    *****    LEGYÉL FARMASI TANÁCSADÓ VAGY VEZETÕ! OTTHONI MUNKA, MAGAS KERESETI LEHETÕSÉGGEL! HA MOST CSATLAKOZOL, MÉG NYERHETSZ IS!    *****    Mi mennyi 2018 - Árak, változások 2018 - minimálbér, családi pótlék, adókedvezmények 2018    *****    Légy te is a Farmasi csapaom tagja!!!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    A Dynasty és a TVD 8.évadából megismert színésznõ, Nathalie Kelley elsõ hazai rajongói lapja. KATT! KATT! KATT!    *****    WISE-VOGUE | SZISSZ ÉS KLAU BEAUTY-FASHION BLOGJA TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA // WISE-VOGUE    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Karácsonyra AJÁNDÉKOZZ szeretteidnek, barátaidnak SZEMÉLYRE SZÓLÓ HOROSZKÓP ELEMZÉST 3 ÉVES ELÕREJELZÉSSEL!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés + Felszálló holdcsomópont,Chiron, Lilith 2000 Ft. + ingyenes konzultáció. Most!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok