Figyelj Ránk!
Figyelj Ránk!
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2011.08.03. 21:37
2011.07.23. 14:38
Friss hozzászólások
 

 

 

 

Egyszülős konferencai:
Major Éva felszólalása

videó

RTL Klub : Házon kívül című műsorában Major Évával készült riportfilm az egyszülős családok nehézségeiről

kisfilm

 

 

 

 

 

Létminimum 2007
KSH ada
t
:

 

Beszéljük meg!
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Ennyien jártak itt...
Indulás: 2007-05-12
 

látogató olvassa a lapot.

 

Frissítve:

2012. júl. 31.

 

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Kérem válaszoljon!
Ön részt venne figyelemfelkeltő megmozdulásokon gyermeke érdekében?

Igen
Nem
Nem tudom
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Honnan értesültél egyesületünk tevékenységéről?

internet
RTLKlub
ismerős ajánlotta
újságcikk
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

Bannereink

(ha egyetértesz céljainkkal, kirakhatod oldaladra)

 

3 Híreink
3 Híreink : Gyermekek két tűz között

Gyermekek két tűz között

  2011.07.18. 16:19

Hogyan történik válás esetén a gyermekelhelyezés és a gyermekkel való kapcsolattartás? Mely esetekben hívhatunk rendőrt és milyen intézkedést várhatunk tőle? Ezekre a kérdésekre szeretnénk választ adni. Azt azonban ne feledje: mindig a gyermek érdeke legyen az első!


A gyermek elhelyezéséről, a külön élő szülővel történő kapcsolattartásáról alapvetően a szülők döntenek.

Gyermekének/gyermekeinek a szülők különélése esetén is joga van ahhoz, hogy másik szülőjével a kapcsolatot ápolja.  Önnek pedig kötelessége, hogy mindezt  elősegítse.

A kapcsolattartási ügyekben kezdeményezett rendőri intézkedésnél két eset fordulhat elő.
a.)A kapcsolattartásról jogerős döntés még nincs a szülők kezében.
b.)A kapcsolattartásról szóló jogerős döntéssel a szülő rendelkezik, ám a kapcsolattartás mégsem működik.       

3cikk_kep2

a.) Jogerős döntésről szóló irat nincs a szülő kezében

Ilyenkor mindkét szülőnek azonos joga van gyermekéhez (vagyis ahhoz, hogy őt magánál tartsa, elvigye, bármikor láthassa, kiránduljon vele, orvoshoz kísérje stb.). 

Ha a szülők külön élnek (és erre utaló per nincs folyamatban),  a kapcsolattartás szabályozása a gyámhivatal feladata. Ebben az esetben a rendőr csupán tájékoztatásra jogosult.

Tapasztalataink szerint gyakran azért kérnek rendőri segítséget a szülők, mert a gyermek visszavitelével késik a másik szülő. Ez akár órákat, napokat is jelenthet. Ezek a segélykérések késő este futnak be.

Mit tehet a rendőr? A helyszínen meggyőződik arról, a kiskorú biztonságban van-e. Ha a gyermek már alszik, s mindent rendben talál az intézkedő járőr, megkéri a szülőt, ébredést követően jelentkezzen a másik szülőnél.

A bejelentőnek jelzi, gyermeke jól van, biztonságos körülmények között, már alszik, legközelebb mikor láthatja őt. Tájékoztatást nyújt, ki segíthet kapcsolattartási kérdésekben. Egyéb rendőri intézkedést nem tesz lehetővé a törvény.

b.) Jogerős döntésről szóló gyámhivatali/bírósági irattal rendelkezik a szülő

A kapcsolattartás a döntés ellenére nem működik. A szülő a rendőrségtől vár segítséget.

Mit tehet a rendőr? Intézkedése során megbizonyosodik a döntésben foglaltakról, annak jogerősségéről.
-Megkísérli a másik féllel felvenni a kapcsolatot a gyermek átadása céljából.
-Amennyiben az intézkedés nem jár sikerrel, (a rendőr kérése ellenére nem adja át a másik szülő részére a neki ítélt gyermeket) és az a gyermek veszélyeztetettsége miatt indokolt, munkatársunk értesíti a gyermekjóléti szolgálatot. Kirívóan súlyos veszélyhelyzet esetén a gyámhivatalt is.

A rendőr nem jogosult a határozatban foglaltakat kikényszeríteni, azaz nem foghatja meg a kiskorút és nem rakhatja be a rendőrautóba, hogy átadja/visszavigye a másik szülőhöz. Csupán az átadás törvényességére felügyel (rendzavarás, testi sértés, garázdaság).

Mit tehet a szülő sikertelen rendőri intézkedés után?

A kapcsolattartás végrehajtását kérheti a gyámhivataltól. Az eljárást személyesen kell megindítania. Kérjük keresse fel a gyámhivatalt, vidéken a polgármesteri hivatal gyámügyi ügyintézőjét.

3cikk_kep3
Amennyiben a másik szülő a kapcsolattartást oly mértékben akadályozza, hogy a gyermek joga súlyosan sérül (pl. hosszú ideig nem láthatja az általa szeretett személyt, akihez őszintén ragaszkodik;  őt folyamatosan a másik szülő ellen hangolja, melynek következtében a gyermek már nem kötődik a korábban szeretett szülőhöz, őt nem is akarja látni), kiskorú veszélyeztetését követi el, mely bűncselekmény ügyében a rendőrség jár el.

Mit tehet a szülő, ha a másik szülő életvitelszerűen berendezkedik arra, hogy a nem neki ítélt gyermekével új életet kezdjen? (Pl. beíratja óvodába, iskolába, számára az ehhez szükséges kellékeket   megvásárolja, más háziorvost választ,  egyidejűleg elzárja őt/őket attól a szülőtől, akinél a bíróság elhelyezte.)
-Feljelentést tehet a rendőrségen gyermekelhelyezés megváltoztatása miatt.
A rövid ideig tartó, 1-2 napos késés a visszavitelnél nem lehet alapja egy ilyen büntetőeljárás megindításának.

Ki segíthet kapcsolattartási ügyekben?

Kapcsolattartás szabályozása: gyámhivatal, kivéve: ha per van folyamatban (ekkor bíróság).

Ha a kapcsolattartás folyamatos vitákkal, konfliktusokkal jár: Gyermekjóléti Szolgálat, kapcsolattartás végrehajtása: Gyámhivatal.

Jogi képviselet: Ügyvéd  (kapcsolattartási ügyekben csak ügyfelével együtt, helyette nem!).

Gyermek kiadása („friss” jogerős elhelyező ítélet végrehajtása): bírósági végrehajtó.

3cikk_kep1


3cikk_kep4

Készítette:
Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztály
Pápai Balázsné r.őrgy

http://gyermekbantalmazas.hu/index.php?option=com_zoo&task=item&item_id=125&category_id=4&Itemid=10

 

Vonatozzunk együtt a gyereknapon! Robogjatok Budapesten vagy Balatonfenyvesen, vagy készítsetek kisvonatot a Mesetárban!    *****    Filmes hírek és kritikák lelõhelye. ÚJ oldal, ami filmekkel és színészekkel foglalkozik. Nézz be most és máskor is!    *****    Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról | Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról    *****    HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON    *****    KÖNYVAJÁNLÓK - ha nem tudod mit olvass, itt találhatsz hozzá inspirációt - BOOKISLAND    *****    Loki rajongók! Fan Fiction és egyéb történetek! Gyere és olvass nálam kedvedre! Ha tetszik, claim loyalty to me! (Loki)    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA és segíts másoknak is az asztrológia tanaival!    *****    Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND    *****    KUTYA VS MACSKA, MELYIK AZ OKOSABB? SZAVAZZ! FÉLSZ A ROBOTOKTÓL, VAGY SEM? MONDD EL! KUTYA VS MACSKA!KUTYA VS MACSKA!!!!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Online Gyermekáruház és bababolt Több ezer termékkel olcsón, országos kiszállítással!    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha