Figyelj Ránk!
Figyelj Ránk!
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2011.08.03. 21:37
2011.07.23. 14:38
Friss hozzászólások
 

 

 

 

Egyszülős konferencai:
Major Éva felszólalása

videó

RTL Klub : Házon kívül című műsorában Major Évával készült riportfilm az egyszülős családok nehézségeiről

kisfilm

 

 

 

 

 

Létminimum 2007
KSH ada
t
:

 

Beszéljük meg!
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Ennyien jártak itt...
Indulás: 2007-05-12
 

látogató olvassa a lapot.

 

Frissítve:

2012. júl. 31.

 

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Kérem válaszoljon!
Ön részt venne figyelemfelkeltő megmozdulásokon gyermeke érdekében?

Igen
Nem
Nem tudom
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Honnan értesültél egyesületünk tevékenységéről?

internet
RTLKlub
ismerős ajánlotta
újságcikk
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

Bannereink

(ha egyetértesz céljainkkal, kirakhatod oldaladra)

 

3 Híreink
3 Híreink : Felesége helyett ment gyedre a 45 éves nyomozó

Felesége helyett ment gyedre a 45 éves nyomozó

  2011.08.11. 12:12

Kevesen követik a példáját

Szívet melengető az a kép, amikor egy férfit a kisbabájával látni, az azonban már inkább csodálkozást vált ki, ha kiderül, nem egy kóbor pillanatról van szó csupán, hanem arról, hogy az apuka hivatásszerűen babázik. Ő maradt ugyanis otthon a kicsivel - gyeden.

Európa több országában is bevett szokás


Hazánkban a gyedet igénylőknek csupán 5-6 százaléka férfi, ami európai viszonylatban kifejezetten alacsony aránynak számít. Ennél még a német apukák is lelkesebben állnak a babázós hónapokhoz: Németországban a babával otthon maradó férfiak aránya eléri a 20 százalékot. Igaz, a német családpolitika tudatosan motiválja is erre a családokat: a teljes, 14 hónapig tartó támogatást csak akkor kapja meg a család, ha abból minimum két hónapot az apa igényel, vagyis, ha az apa vállalja, hogy legalább két hónapig ő viseli gondját a csemetének. Anyagilag is honorálja a német állam ezt az apukáknak, hiszen teljes havi keresetük 67 százaléka jár nekik erre az időre.

Thinkstock

Más európai állam is fontosnak tartja az apukák babagondozási kedvének növelését. Svédországban a férfiaknak 60 babázós napra van lehetőségük a fizetésük 80 százalékáért, de Ausztriában és Olaszországban is egyre fontosabb társadalmi igénnyé válik, hogy a gyermek gondozásának feladata ne csak az anyukákra háruljon.

Egyenjogúság a hátrányokban is

Ennek ellenére minden országban joggal merül fel a gondolat az érintett apukákban, hogy vajon nem jelent-e hátrányt a kollégákkal vagy a versenytársakkal szemben, ha ők egy vagy több hónapra kiszállnak a ringből. Ugyanakkor mindez felmerülhet az anyukákban is, akiknek ugyanezzel a hátránnyal kell megküzdeniük babavállalás esetén. Vagyis teljes joggal várhatják el a nők, hogy egyenjogúság legyen a gyermekvállalással járó hátrányok terén is - arról nem beszélve, hogy az apukák gyedre küldése az anyukák munkaerő-piaci esélyeinek javulását is elősegíti.

Az ideális eset tehát az, amikor a pár döntése maradhat az, hogy ki marad otthon a babával, hiszen akkor lehetőségük van mérlegelni többek között azt is, hogy a családi költségvetés szempontjából rövid távon, valamint a családban élő felnőttek karrierépítésének szempontjából hosszú távon melyik megoldás a helyesebb vagy célravezetőbb: ha az anya vagy ha az apa vállalja a munkából való kiszorulást.

Thinkstock

Hazánkban a hagyományok a mérvadók, de vannak kivételek

Hazánkban még korántsem ennyire ésszerű szempontok, sokkal inkább hagyományok alapján születik meg a döntés, és még ha az anyuka fizetése magasabb is lehetne, esetleg a munkából való egy vagy több év kiesés derékba is törheti a karrierjét, akkor is magasabb számban maradnak otthon az anyukák.

Attila kivétel. A most 45 éves rendőralezredes és -nyomozó az első fecskék közé tartozik, hiszen Fanni, az egykori baba, akivel ő maradt otthon gyeden, ma már 15 éves. Attila azt mondja, anyagilag jobban járt a család azzal, hogy ő maradt otthon, de nem csak gazdasági okok álltak a döntés mögött: akkoriban éppen elege volt a munkahelyéből, és szinte kapóra jött a lehetőség, hogy kiléphet abból a környezetből.

"A mai napig meglepődnek, ha kiderül, hogy az első babával én maradtam otthon a párom helyett. Fanni 1996. október 5-én töltötte be az első évét, másnap már hivatalosan is én voltam gyeden. Azért nem dobtak mélyvízbe, mert a párom, a család mellett megszereztem azt a rutint, ami kell egy ilyen csöppség ellátáshoz. A lehető legjobb korszakot fogtam ki, hiszen egy egyéves gyerek szeme éppen kezd kinyílni a világra. Az első lépések, az első szavak engem értek, és ez hihetetlenül értékes ajándék egy apa számára.

Thinkstock

Sokan kérdezték ugyan, hogy nem volt-e kínos vagy kellemetlen otthon maradni, nem sértette-e a férfiúi önbecsülésemet, hogy pelenkázok, babaételt gyártok literszámra, hogy én végzem a háztartási munkát... Nos, a válaszom az, hogy nem. Egyetlen percig sem éreztem ezt a feladatot megalázónak vagy vállalhatatlannak. Sőt! Tulajdonképpen mindenkinek ajánlom, ha másért nem, akkor azért, hogy megtapasztalják: az a tipikus fellengzős macsóság, a pasiönérzet milyen gyorsan szorul háttérbe, ha az egekbe szökik egy másfél éves gyerek láza, ha órákig sír és szinte lehetetlen kideríteni, mi a baja, vagy ha egyszerre kellene babát altatni, mosogatni és összekapni a lakást. Mert az otthon töltött idő arra is jó volt, hogy megtanuljam értékelni a háztartási munkát, vagyis azt, amit a nők az elismerés legkisebb jele nélkül végeznek évekig.

Az a kérdés is gyakran utolér, hogy ugyanolyan erős-e a kapcsolatom a kisebbik lányommal, Adrival, akivel már a párom otthon tudott maradni. Nos, igen. Nem érzek semmilyen különbséget, de az tény, hogy mindkét kicsinél fontos volt számomra, hogy sokat legyek velük - gyedtől függetlenül is."

A nőn múlik, hogy megsínyli-e a párkapcsolatot az apa gyedre vonulása

Az, hogy a férfi marad otthon a gyerekkel, a párkapcsolat alakulására is hatással lehet. Gazdag Enikő pszichológus szerint a gyed, illetve alapesetben a baba születése és az első néhány év minden esetben veszélyes terep a párkapcsolatok szempontjából. Az pedig különösen veszélyes, ha az apuka marad otthon a babával, még akkor is, ha ezt tudatosan és lélekben felkészülve vállalja fel. A babagondozás ugyanis nem az a terep, ahol a férfiak a férfias énjüket meg tudnák csillogtatni. A gazdasági egyensúly felborulása, vagyis annak megélése, hogy a nő tesz le több pénzt az asztalra, hogy a nő mozog a külső világban, és érik sikerek, akkor okozhat gondot, ha ezt a nő nem kezeli a helyén, ha ez fölénnyel párosul.

Tudnivalók a GYED-ről

 

A GYED a gyermek két éves koráig vehető igénybe, és egyforma joggal igényelheti meg mindkét szülő. A GYED-et a munkáltatónál kell megigényelni, az arra rendszeresített formanyomtatványon.
A gyermekgondozási díjat az igénybejelentés napjától visszamenőleg legfeljebb 6 hónapra lehet kérelmezni, azaz az ellátást legkorábban az igénybejelentés napját megelőző 6. hónap első napjától lehet megállapítani.

A GYED összege az átlagkereset 70 százalékával egyezik meg, maximális összege azonban a minimálbér kétszeresének 70 százaléka lehet. Mivel idén 78 000 forintra emelkedett a minimálbér, vele együtt a GYED felső határa is nőtt, ami bruttó 109 210 forintot jelent.

A kérelemhez a következő iratokat szükséges csatolni:

- a születési anyakönyvi kivonat másolatát,
- ha van, a gyermek személyi igazolványának másolatát
- magánnyugdíjpénztári tagság esetén a záradékkal ellátott magánnyugdíjpénztári belépési nyilatkozatot,
- örökbefogadás esetén az örökbefogadásról szóló gyámhatósági határozatot, a gyermeket örökbe fogadási szándékkal gondozó személy esetén az örökbe fogadási eljárás megindításáról szóló igazolást,
- gyám esetén gyámkirendelésről szóló határozatot.

 

http://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20110729-felesege-helyett-ment-gyedre-a-45-eves-nyomozo-kevesen.html

 

 

Vonatozzunk együtt a gyereknapon! Robogjatok Budapesten vagy Balatonfenyvesen, vagy készítsetek kisvonatot a Mesetárban!    *****    Filmes hírek és kritikák lelõhelye. ÚJ oldal, ami filmekkel és színészekkel foglalkozik. Nézz be most és máskor is!    *****    Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról | Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról    *****    HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON    *****    KÖNYVAJÁNLÓK - ha nem tudod mit olvass, itt találhatsz hozzá inspirációt - BOOKISLAND    *****    Loki rajongók! Fan Fiction és egyéb történetek! Gyere és olvass nálam kedvedre! Ha tetszik, claim loyalty to me! (Loki)    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA és segíts másoknak is az asztrológia tanaival!    *****    Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND    *****    KUTYA VS MACSKA, MELYIK AZ OKOSABB? SZAVAZZ! FÉLSZ A ROBOTOKTÓL, VAGY SEM? MONDD EL! KUTYA VS MACSKA!KUTYA VS MACSKA!!!!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Online Gyermekáruház és bababolt Több ezer termékkel olcsón, országos kiszállítással!    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha