Figyelj Ránk!
Figyelj Ránk!
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2011.08.03. 21:37
2011.07.23. 14:38
Friss hozzászólások
 

 

 

 

Egyszülős konferencai:
Major Éva felszólalása

videó

RTL Klub : Házon kívül című műsorában Major Évával készült riportfilm az egyszülős családok nehézségeiről

kisfilm

 

 

 

 

 

Létminimum 2007
KSH ada
t
:

 

Beszéljük meg!
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Ennyien jártak itt...
Indulás: 2007-05-12
 

látogató olvassa a lapot.

 

Frissítve:

2012. júl. 31.

 

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Kérem válaszoljon!
Ön részt venne figyelemfelkeltő megmozdulásokon gyermeke érdekében?

Igen
Nem
Nem tudom
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Szavazás
Honnan értesültél egyesületünk tevékenységéről?

internet
RTLKlub
ismerős ajánlotta
újságcikk
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

Bannereink

(ha egyetértesz céljainkkal, kirakhatod oldaladra)

 

3 Híreink
3 Híreink : Felesége helyett ment gyedre a 45 éves nyomozó

Felesége helyett ment gyedre a 45 éves nyomozó

  2011.08.11. 12:12

Kevesen követik a példáját

Szívet melengető az a kép, amikor egy férfit a kisbabájával látni, az azonban már inkább csodálkozást vált ki, ha kiderül, nem egy kóbor pillanatról van szó csupán, hanem arról, hogy az apuka hivatásszerűen babázik. Ő maradt ugyanis otthon a kicsivel - gyeden.

Európa több országában is bevett szokás


Hazánkban a gyedet igénylőknek csupán 5-6 százaléka férfi, ami európai viszonylatban kifejezetten alacsony aránynak számít. Ennél még a német apukák is lelkesebben állnak a babázós hónapokhoz: Németországban a babával otthon maradó férfiak aránya eléri a 20 százalékot. Igaz, a német családpolitika tudatosan motiválja is erre a családokat: a teljes, 14 hónapig tartó támogatást csak akkor kapja meg a család, ha abból minimum két hónapot az apa igényel, vagyis, ha az apa vállalja, hogy legalább két hónapig ő viseli gondját a csemetének. Anyagilag is honorálja a német állam ezt az apukáknak, hiszen teljes havi keresetük 67 százaléka jár nekik erre az időre.

Thinkstock

Más európai állam is fontosnak tartja az apukák babagondozási kedvének növelését. Svédországban a férfiaknak 60 babázós napra van lehetőségük a fizetésük 80 százalékáért, de Ausztriában és Olaszországban is egyre fontosabb társadalmi igénnyé válik, hogy a gyermek gondozásának feladata ne csak az anyukákra háruljon.

Egyenjogúság a hátrányokban is

Ennek ellenére minden országban joggal merül fel a gondolat az érintett apukákban, hogy vajon nem jelent-e hátrányt a kollégákkal vagy a versenytársakkal szemben, ha ők egy vagy több hónapra kiszállnak a ringből. Ugyanakkor mindez felmerülhet az anyukákban is, akiknek ugyanezzel a hátránnyal kell megküzdeniük babavállalás esetén. Vagyis teljes joggal várhatják el a nők, hogy egyenjogúság legyen a gyermekvállalással járó hátrányok terén is - arról nem beszélve, hogy az apukák gyedre küldése az anyukák munkaerő-piaci esélyeinek javulását is elősegíti.

Az ideális eset tehát az, amikor a pár döntése maradhat az, hogy ki marad otthon a babával, hiszen akkor lehetőségük van mérlegelni többek között azt is, hogy a családi költségvetés szempontjából rövid távon, valamint a családban élő felnőttek karrierépítésének szempontjából hosszú távon melyik megoldás a helyesebb vagy célravezetőbb: ha az anya vagy ha az apa vállalja a munkából való kiszorulást.

Thinkstock

Hazánkban a hagyományok a mérvadók, de vannak kivételek

Hazánkban még korántsem ennyire ésszerű szempontok, sokkal inkább hagyományok alapján születik meg a döntés, és még ha az anyuka fizetése magasabb is lehetne, esetleg a munkából való egy vagy több év kiesés derékba is törheti a karrierjét, akkor is magasabb számban maradnak otthon az anyukák.

Attila kivétel. A most 45 éves rendőralezredes és -nyomozó az első fecskék közé tartozik, hiszen Fanni, az egykori baba, akivel ő maradt otthon gyeden, ma már 15 éves. Attila azt mondja, anyagilag jobban járt a család azzal, hogy ő maradt otthon, de nem csak gazdasági okok álltak a döntés mögött: akkoriban éppen elege volt a munkahelyéből, és szinte kapóra jött a lehetőség, hogy kiléphet abból a környezetből.

"A mai napig meglepődnek, ha kiderül, hogy az első babával én maradtam otthon a párom helyett. Fanni 1996. október 5-én töltötte be az első évét, másnap már hivatalosan is én voltam gyeden. Azért nem dobtak mélyvízbe, mert a párom, a család mellett megszereztem azt a rutint, ami kell egy ilyen csöppség ellátáshoz. A lehető legjobb korszakot fogtam ki, hiszen egy egyéves gyerek szeme éppen kezd kinyílni a világra. Az első lépések, az első szavak engem értek, és ez hihetetlenül értékes ajándék egy apa számára.

Thinkstock

Sokan kérdezték ugyan, hogy nem volt-e kínos vagy kellemetlen otthon maradni, nem sértette-e a férfiúi önbecsülésemet, hogy pelenkázok, babaételt gyártok literszámra, hogy én végzem a háztartási munkát... Nos, a válaszom az, hogy nem. Egyetlen percig sem éreztem ezt a feladatot megalázónak vagy vállalhatatlannak. Sőt! Tulajdonképpen mindenkinek ajánlom, ha másért nem, akkor azért, hogy megtapasztalják: az a tipikus fellengzős macsóság, a pasiönérzet milyen gyorsan szorul háttérbe, ha az egekbe szökik egy másfél éves gyerek láza, ha órákig sír és szinte lehetetlen kideríteni, mi a baja, vagy ha egyszerre kellene babát altatni, mosogatni és összekapni a lakást. Mert az otthon töltött idő arra is jó volt, hogy megtanuljam értékelni a háztartási munkát, vagyis azt, amit a nők az elismerés legkisebb jele nélkül végeznek évekig.

Az a kérdés is gyakran utolér, hogy ugyanolyan erős-e a kapcsolatom a kisebbik lányommal, Adrival, akivel már a párom otthon tudott maradni. Nos, igen. Nem érzek semmilyen különbséget, de az tény, hogy mindkét kicsinél fontos volt számomra, hogy sokat legyek velük - gyedtől függetlenül is."

A nőn múlik, hogy megsínyli-e a párkapcsolatot az apa gyedre vonulása

Az, hogy a férfi marad otthon a gyerekkel, a párkapcsolat alakulására is hatással lehet. Gazdag Enikő pszichológus szerint a gyed, illetve alapesetben a baba születése és az első néhány év minden esetben veszélyes terep a párkapcsolatok szempontjából. Az pedig különösen veszélyes, ha az apuka marad otthon a babával, még akkor is, ha ezt tudatosan és lélekben felkészülve vállalja fel. A babagondozás ugyanis nem az a terep, ahol a férfiak a férfias énjüket meg tudnák csillogtatni. A gazdasági egyensúly felborulása, vagyis annak megélése, hogy a nő tesz le több pénzt az asztalra, hogy a nő mozog a külső világban, és érik sikerek, akkor okozhat gondot, ha ezt a nő nem kezeli a helyén, ha ez fölénnyel párosul.

Tudnivalók a GYED-ről

 

A GYED a gyermek két éves koráig vehető igénybe, és egyforma joggal igényelheti meg mindkét szülő. A GYED-et a munkáltatónál kell megigényelni, az arra rendszeresített formanyomtatványon.
A gyermekgondozási díjat az igénybejelentés napjától visszamenőleg legfeljebb 6 hónapra lehet kérelmezni, azaz az ellátást legkorábban az igénybejelentés napját megelőző 6. hónap első napjától lehet megállapítani.

A GYED összege az átlagkereset 70 százalékával egyezik meg, maximális összege azonban a minimálbér kétszeresének 70 százaléka lehet. Mivel idén 78 000 forintra emelkedett a minimálbér, vele együtt a GYED felső határa is nőtt, ami bruttó 109 210 forintot jelent.

A kérelemhez a következő iratokat szükséges csatolni:

- a születési anyakönyvi kivonat másolatát,
- ha van, a gyermek személyi igazolványának másolatát
- magánnyugdíjpénztári tagság esetén a záradékkal ellátott magánnyugdíjpénztári belépési nyilatkozatot,
- örökbefogadás esetén az örökbefogadásról szóló gyámhatósági határozatot, a gyermeket örökbe fogadási szándékkal gondozó személy esetén az örökbe fogadási eljárás megindításáról szóló igazolást,
- gyám esetén gyámkirendelésről szóló határozatot.

 

http://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20110729-felesege-helyett-ment-gyedre-a-45-eves-nyomozo-kevesen.html

 

 

A FÉRJFOGÁS és a FÉRJMEGTARTÁS TITKAI, a SZERELEMRÕL MINDEN, a BOLDOG SZEXUÁLIS ÉLEThez vezetõ út: PSP    *****    PÁRKAPCSOLATI és SZEXUAL PARAPSZICHOLÓGIA: PSP alternatív spirituális tanácsadó képzés abszolút kezdõknek és haladóknak    *****    Hogyan kell a SZERELMET BEVONZANI ÉS MEGTARTANI? Mi a BOLDOG SZERELEM TITKA? A PSP-n megtudhatod!    *****    Minden amit TUDNI AKARSZ A SZERELEMRÕL ÉS A SZEXRÕL: PSP Párkapcsolati tanácsadó képzés * SZERELEM SZEXUALITÁS    *****    Magyarország egyetlen Olicity és legaktívabb Arrow rajongói oldala! Minden infó az aktuális 6. évadról és egyéb finomság    *****    Megjelent a The Sims 4 legújabb kiegészítõje, a Laundry Stuff Pack. Vajon megéri megvenni? Derítsd ki Te magad!    *****    Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene -Katt    *****    Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk! KATT KATT KATT KATT    *****    Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    -Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Naptár,Design!-    *****    The Resident - A kórházi drámasorozat január 21-én indul Matt Czuchry és Emily VanCamp fõszereplésével! Nézzetek be!    *****    Mindenféle kérdésedre õszinte választ kaphatsz a valódi Kérdõasztrológia segítségével.    *****    Részletes személyiség és sors analízis / születési horoszkóp / ajándék 3 év elõrejelzéssel. Most érdemes ide látogatni!!    *****    Ha diplomás asztrológust keresel, aki BECSÜLET KASSZÁS alapon ad tanácsot és INGYEN OKTAT, akkor keress bizalommal!    *****    A BIOTÉRKÉP AZ IGAZI KARMA! MEGMUTATJA PONTOSAN,MILYEN FELADATTAL SZÜLETTÉL.EGY PRÓBÁT MEGÉR. SOK SEGÍTSÉG MINDEN NAP!!!    *****    Megnyitott a madárvendéglõ! Gyertek vendégségbe ti is Mályvához és Pipitérhez! Irány a Mesetár!    *****    Megnyitottam cikkes, véleményes blogomat! Sok-sok érdekes bejegyzéssel várlak naponta, ne hagyd ki! - Alice    *****    Sztárokról és idolokról írok,ajánlókat hozok,tippeket és tageket osztok meg veletek!Nézz be egy blogkóros lány oldalára!    *****    Az igazi karma a horoszkópodban a Felszálló holdcsomópont,a Chiron,a Lilith (Fekete Hold),Rendeld meg most!Várlak, katt!    *****    családi adókedvezmény 2018 nyomtatvány letöltés, feltételek tudnivalók